"צייד פטריות בר למאכל והיכרות עם פטריות הרעל"
היה מאז ומתמיד עבורי מנסע , כמו כל מסע , אל עולם מופלא ולו מפני שהן מופיעות בפתאומיות מיד אחרי הגשם . פטריות הכובע נטולות עלים ופרחים ונטולות כלורופיל ובכל זאת יש בהן הכל מלמאכל , דרך תרופות ושיקויים שרוקחות סמי הזייה . גם בתרבות השבטית היו לשאמן [כוהן הדת] , רק לו נגישות לסודות אילו .
פטריות הכובע נקשרו תמיד בהקשרים של פייות וגמדים , יצורים זעירים כל כך דומים לנו וכל כך שונים מאיתנו כשהמאפיין אותם/ן הוא שמירה ו/או עזרה בשמירה על הטבע שיש . כל מה שלא הבין השכל האנושי יחסו להן . "מעגל הפיות" [fairy ring ] , הופעת "פטריית ירוקת הדפים הקיצית " בצורת מעגל על מדשאות , נקשר באגדה באשר למקום בו רקדו פיות בלילה שלפני במעגל …ואולי אין זו אגדה כלל .
מאז ילדותי דעך מעט צייד הפטריות בארץ מכל מיני סיבות והנה הוא שוב צובר תאוצה בשנים האחרונות עם העלייה מחבר העמים . גם מינים מסויימים שלא היו קיימים בארץ , רק במדינות אירופה הרחוקה מופעים אחרי איקלום שעברו ללא התערבות שלנו בני האדם , מה שהופך את העניין לעוד יותר מסקרן כמו לאחר כישוף.
הערבים ילידי הארץ קוטפים רק את פטריות המאכל הידועות להם כמו "פקועה " ו"אורניות ", אחינו מחבר העמים הוסיפו עוד כמה מינים , אבל במציאות ישנן פטריות מאכל במגוון רחב יותר !
הדמיון בין פטריות מסויימות כמוהו ההבדל בין חיים ומוות , בין ראוי למאכל , ראוי למאכל לאחר טיפול ,כמו קילוף מעטפת כובע הפטריה ,או אכילת חלק מהפטריה רגל או כובע , בישול תחילה , עד רעיל המגרה את דרכי הוושט , עיקצוצים בחלל הפה , הרגשת נימול [מלשון נמלה ] בשפתיים , שיבושי קיבה , כאבים ושריפה בבטן , הקאות ורעיל מאוד המשפיע על תהליכים ביוכימיים של הגוף ובסוף גורם למוות .
קיים גם שוני בן אדם לאדם לגבי הרגישות שלו לפטריה זו או אחרת כך שלפעמים תופעות כמו רעיל דלעיל יכולים להופיע גם אצל אדם שאכל פטריה ראויה למאכל !
ביסוד פוסט זה לא לרפות את ידי ציידי הפטריות , אסור שהפחד מלחוות את התופעות הלא נעימות עד אבדן חיים ירפו את ידי הציידים. ככל שנרבה בשיתוף פעולה כך נוכל להיות חכמים יותר בליקוט הפטריות הבא . שלא כמו עשבי בר רעילים כמו : " חצב ולוף " שעם האכילה מופיעות תופעות הלואי של רעילות הצמח בפטריות השפעת הרעל יכולה להופיעה גם אחרי 24 שעות ואז לך תזכור שאכלת .
ישנו יותר מכלל ברזל אחד כדי להימנע מלהגיע לשם , הנה חלק : בית הגידול עץ /דשא/ אחו , סוג הקרקע בו גדלה הפטריה גיר / סוג האדמה , הכרות עם השינויים בצורת הפטריה בשלבי גידולה והעדפה של הצעירות יותר , צילום ותיעוד הפטריה בבית הגידול ופריט אחד לפחות מכל הכיוונים [מבט על /מתחת /צד ] , להכיר צורות שונות של כובעים , להכיר צורות רגליים , להכיר סימניי זיהויי ברגל הפטריה [נרתיק ,טבעת ,נרתיק וטבעת ,רגל עירומה ] , להכיר צורות מתחת לכובע [דפים -כמו בפוקעתיים ,ספוג צינורות -כמו בגושתיים ,או שיניים כמו בשיננתיים ] , להכיר ולזהות את צורת חיבור הדפים אל הרגל , להכיר שינויי צבע עם הקטיף ועוד והכלל הכי חשוב אם אתה לא בטוח אל תקטוף.
אז למה לקרוא לליקוט פטריות צייד ?
צייד כשהיה יוצא לצוד לא היה יודע באיזה גודל חיה יתמזל מזלו לצוד , הוא היה פונה להוויה , לאלוקים , ל"רוח הגדולה " ומבקש שיזמן לו צייד שיספיק לו ולבני משפחתו לתקופת מה . כשהאינדיאנים היו פוגשים בעדרי הבאפלו הם היו בוררים מבינהם את הזקנים , או הצעירים פרטים בודדים ,מעולם לא ניצוד כל העדר .
כך גם לגבי פטריות , אינני מוצא טעם ללקט את כל פטריות המאכל בתא שטח אחד , תא שטח שרבים ליקטו בו לא מאפשר בשנים הבאות לשקם את עצמו , איני מוצא טעם בכמות שחלק ממנה נזרק אחר כך כי הגענו הביתה וחצי מהשלל הרכיב או הסריח .
אם כל אחד ואחת מאיתנו מצד אחד לא יחשוש מתופעות הלוואי וילקט ליקוט מושכל ומאידך הליקוט יהיה לצריכה עצמית ולא כדי לפתוח דוכן בשוק כולנו נצא נשכרים .
ב19/01/19 נקיים את "מסע צייד פטריות בר למאכל והיכרות עם פטריות הרעל " בהדרכה משותפת של דר' דליה לוינסון ,מחברת "מדריך כרטא לפטריות מאכל ורעל בישראל" ושלי , שלמה בן גיא ,צ'יף העשבים בגלבוע .
הסדנא המקצועית ביותר בנושא הפטריות ,מתאימה למי שיש לו היכרות עם עולם הפטריות וחסרי ידע כלל ,על ההמלכה המופלאה הזאת ולמי שרוצה להרחיב ידע בנושא הפטריות .
הרשימה הולכת ומתמלאת ומספר המקומות מוגבל מאוד !
לקטו בחכמה וזיכרו לשמור על מה שיש צייד פטריות מוצלח לכולנו
צ'יף